Hvorfor ønsker Apple å kjøpe iPhonen din?

Apple har stadig styrket sitt returprogram for gamle telefoner, men hva skal de med dem?

Svaret ligger i økonomi og miljø, men også immaterielle rettigheter. Gode rettigheter kan nemlig være en driver for bedre gjenbruk.

Apple ønsker selge flere telefoner — Gjerne samme telefon flere ganger.

Apple ønsker først og fremst å selge flere telefoner. En god returpris for din gamle telefon, senker terskelen for å bytte ut den ut.

Videre ønsker de gjerne å selge telefonen flere ganger. Returnerte telefoner settes i stand av Apple og selges som rimelige alternativ i lavkost-marked. Slik kan de også konkurrere i lavkost-segmentet, uten å tære på sitt eksklusive varemerke.

All logistikken og arbeidet dette krever, kan få det til å virke som dårlig butikk, men Apple har en plan. 

Apple har utviklet roboten Liam, senere Daisy, som kan demontere 200 telefoner i timen. Slik kan de montere «nye» telefoner med brukte deler og resirkulere dyrebare mineraler og metaller.

Vel så viktig, er dette et forsprang Apple enkelt kan eie.

Alle produkter de sender ut til kunder vil dissekeres av konkurrenter. Løsningene sikres derfor med utallige patenter. Daisy vil på sin side kun kunne observeres av de med tilgang på fabrikken. Roboten kan dermed sikres enda bedre med hemmelighold.

Bilde av roboten Daisy med en hvit iPhone

Målet om full gjenvinning er enda langt unna, men mye kan taler for at veien dit går gjennom enerett. Med kontroll på utformingen av komponentene i telefonen, kan Apple fra start utforme telefonene med tanke på gjenvinningen i andre enden.

Patenterte løsninger i telefonen prater strategisk hemmeligholdte løsninger i roboten.

Patenterte løsninger i telefonen kan prate strategisk med de hemmeligholdte løsningene i Daisy, og dermed sammen gjøre at miljøvernet gir Apple et forsprang. 

I et stadig mer miljøbevisst marked har disse løsningene høy verdi for varemerket Apple. Hvis deres telefoner kan si de er fullt resirkulert, vil alt annet fremstå avleggs.

Med riktig strategi gjør immaterielle rettigheter miljøvern lønnsomt. 

Andreas Sætre Hanssen
Advokat, IP. LL.M, MIPLM
Zipip advokat AS

* Opprinnelig publisert i Dagens Næringsliv.


 

Forrige
Forrige

Smart IP - Hvorfor velger du Festool?